top of page
Vyhledat

S našim kurzem pití čaje budete super

Aktualizováno: 13. 3.



1800 / hod



Zelený čaj je velice oblíbený nápoj po celé světě. Vzniká ze zelených listů čajovníku čínského (camellia sinensis), který roste v oblastech jihovýchodní Asie. Začali ho připravovat na území Číny před více než 4000 lety.

Co víme o zeleném čaji?

Existuje samozřejmě i mnoho dalších odrůd čajovníku po světě. Klimatické podmínky ovlivňují výslednou chuť připraveného čaje a obsah prospěšných aktivních látek. Stále tedy platí, že čajovník čínský z Asie patří k těm nejkvalitnějším.

Listy čajovníku čínského se pěstuje jako vysoký keř nebo strom, může dosahovat výšky až 2 metrů. Z tohoto čajovníku se také získává čaj černý, který se však liší způsobem zpracování, obsahem cenných aktivních látek a pochopitelně i chutí.

Hlavní rozdíl mezi oběma druhy čajů spočívá ve fermentaci. Konkrétně zelený čaj není fermentovaný, což znamená, že si uchovává více drahocenných látek. Například obsahuje několikanásobně vyšší množství vitaminu C než čaj černý.

Doporučení zelených čajů:

  • Gunpowder = ideální čínský zelený čaj pro nenáročné spotřebitele. Lístky sbalené do malých kuliček připomínající hrozinky dávají vzniknout plné chuti s listovou vůní.

  • Sencha = vynikající japonský čaj pro náročné pijáky. Lístky Senchy připomínají dlouhé, sytě zeleně zbarvené jehličky a dávají vzniknout velmi aromatickému nálevu s charakteristickým „trávovým“ charakterem.

  • Matcha = japonská čajová specialita pro ty, kteří rádi zkouší něco nového. Matcha se vyrábí rozemletím kvalitního japonského čaje (Gyokuro) na prášek, který se následně šlehá v horké vodě. Vznikne tak hustý nálev koicha, který vyniká svou intenzivní hořkostí.

Matcha nebo-li zelený čaj ve formě prášku, je skvělou a chutnou variantou plné energie, kterou lze nahradit kávu. Matcha čaj je plný aktivních látek vitamínů a minerálů.

Příprava čaje Matcha je poněkud odlišná. Malá čajová lžička se nasype do čajové misky, nalije se 150 ml vody o teplotě asi 70 °C a šlehá se speciálním bambusovým nástrojem zvaným chasen. Alternativně lze samozřejmě použít i jiný šlehací nástroj, teplota a objem vody však zůstávají víceméně totožné.

Jaké látky nalezneme v zeleném čaji?

Polyfenoly ze zeleného čaje působí jako antioxidanty, hlavně v čele s katechiny, které pomáhají chránit buňky před úskalím vnějšího prostředí. EGCG (epigalokatechin galát), který hraje významnou roli ve spalování tuků. Působí na metabolismus tuků, zvyšuje energetický výdej . Úkolem obsažených vitaminů C, B a E je posilovat obranyschopnost, předcházet stárnutí buněk a obecně uchovávat mladistvý vzhled.

Zelený čaj podporuje:

či

Dále:

  • Duševní stav a výkon

  • kofein podporuje nervovou soustavu - funguje jako „nakopávač“, životabudič a spalovač tuků.

  • Kontrola tělesné hmotnosti/Metabolismus lipidů

  • polyfenoly a vitamin C pomáhá odbourávat oxidační stres

  • L‑theanin působí proti stresu a úzkostem

  • Dentální, orální zdraví

  • Antioxidant - sníženým rizikem vzniku některých nádorových onemocnění

  • Pružnost cév

  • Normální hladina cholesterolu v krvi

  • Normální činnost srdce, cévního systému - pravidelná konzumace snižuje riziko kardiovaskulárních chorob

  • Normální hladina glukózy v krvi - ochranou před inzulínovou rezistencí a cukrovkou 2. typu

  • Kognitivní funkce - antioxidant- chrání mozek před stárnutím

  • prevence Alzheimerova či Parkinsonova choroba

  • Normální stav zraku - antioxidant

  • Normální střevní mikroflóra

  • Normální funkce střevního traktu

  • Normální funkce prostaty - antioxidant

  • Normální stav pokožky - antioxidant

  • Pomůže s učením, přemýšlením a s pozorností- kofeinu – s udržením pozornosti pomáhá navíc spojení s l‑theaninem,

  • Pomoc při dodržování pitného režimu

Když máme problém s dodržováním denního příjmu tekutin, zelený čaj se počítá do pitného režimu. Kvalitní sypaný zelený čaj můžeme zalévat opakovaně. Doporučuji především pravidelnou konzumaci zeleného čaje v dopoledních hodinách, nebo před obědem. Příjemně Vám nakopne den, díky svému obsahu kofeinu.

Zelený čaj je bohatý na obsah kofeinu – z jedné lžičky zeleného čaje (5 g) získáme v nálevech asi 125–160 mg kofeinu, což je v porovnání asi 2 plechovek energetického nápoje typu Red Bull.

Kofein z čaje se do krve také uvolňuje pomaleji než z kávy, a proto účinky zpravidla nejsou tak výrazné, za to ovšem trvají výrazně delší dobu.

S čím vám dokáže pomoc kapsle/extrakt ze zeleného čaje?

Významnou formou je také extrakt ze zeleného čaje. Je to skvělý pomocník v mnoha situacích - při hubnutí, snižuje chuť na sladké, k soustředění a podpoře paměti, k očistě těla od toxinů, k celkovému povzbuzení organismu a psychiky, ke zvýšení fyzické výkonnosti nebo pro posílení imunity.

Jak si správně připravit tento skvělý čaj?

  1. Pro zcela nenáročnou a jednoduchou přípravu se bude hodit konvička o objemu cca 200–300 ml, do které se nasype asi 3–6 g čaje (jedna menší čajová lžička).

  2. Čaj zalijte horkou vodou o teplotě cca 70–80 °C u Senchy nebo 90 °C u čaje Gunpowder. Lístky ponechte k luhování po dobu asi 2 minut.

  3. Čaj můžete zalít vícekrát, podle chuti. První dva nálevy bývají chuťově plné a výrazné, další již začínají postupně slábnout.

Jak dál zelený čaj dokáže zlepšit život?

Věřím, že výše zmíněné účinky na naše zdraví, pitím zeleného čaje jsou obdivuhodné, a hlavně dostupné i pro Vás. Extrakt ze zeleného čaje v kapslích, je také velmi účinný. Ve skutečnosti pití zeleného čaje je příjemnější prožitek a podstatně prospěšnější. Vzhledem k zmíněným blahodárným účinkům, stojí za zvážení u konzumace tohoto nápoje vydržet, alespoň 3 měsíce jako kúru pro náš organismus, a udělat si ze zeleného čaje součást zdravého životního stylu.

 
 
 

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


momamicare
bottom of page